studiedag tempelberg, jeruzalem

feiten & fictie

zaterdag 16 december 2017

inschrijven vóór 6 december 2017

 

De bijbel vertelt dat koning David - die volgens de traditie rond 1000 vC geleefd zou hebben - Jeruzalem veroverde dat tussen Israël in het noorden en Juda in het zuiden lag. Hij maakte de stad na verovering ook het religieuze centrum door de ark van het verbond, waarin de stenen tafelen van Mozes bewaard werden, naar de stad te brengen. Daar werd de ark in een tent ondergebracht tot zijn zoon en opvolger Salomo een tempel ervoor bouwde. Wáár precies is niet helemaal duidelijk, maar de traditie geeft de plaats aan: de Tempelberg.
De beschrijving van de tempel en tempelbouw in de bijbel is uitgebreid, maar toch zijn de teksten al eeuwenlang discussie-onderwerp voor theologen, architecten, archeologen, kunstenaars e.v.a.
Echo's van deze tempel zijn overal te vinden, bijvoorbeeld in middeleeuwse knoopzuilen of in de bouw & aankleding van kerken & synagoges.

Kalief Abd al-Malik (r. 685-705) ging energiek te werk om de macht van de Omayyaden - de eerste erfelijke moslimdynastie - te versterken en uit te breiden. Het belangrijkste bouwwerk dat Abd al-Malik tot stand liet brengen, was de Rotskoepel in Jeruzalem. Waarom bouwde Abd al-Malik dit bijzondere, rijkversierde monument juist op die plaats (de Tempelberg)? Wat zijn beweegredenen ook geweest mogen zijn, het is duidelijk dat de Rotskoepel helemaal geënt was op en paste in de Grieks-Romeins-Byzantijnse en joods-christelijke tradities en vormentaal. De Omayyaden namen selectief en creatief elementen over om er een eigen symbolische lading aan te geven.

In de middeleeuwen werden Rotskoepel & Salomo's tempel met elkaar verward. Op onverwachte paatsen zijn dan ook echo's van de Rotskoepel te vinden: in het schilderwerk van Rafaël of Van Eyk, op Ottomaanse pelgrimsherinneringen & in joods borduurwerk.

 

 • •

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 11.00u (precies) en is rond 16.00u afgelopen. De dag bestaat uit vier lezingen van ca. 45 minuten. In de ochtend en middag is er een korte pauze en de lunchpauze is van ca. 13.00-14.00u.

Kosten studiedag  € 49,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

Inschrijving U schrijft zich in voor een of meer studiedagen door het bedrag vóór 6 december 2017 over te maken op mijn bankrekeningnummer en door u op te geven via e-mail of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor de studiedag vóór 6 december 2017, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten.
Bij latere annulering  van uw inschrijving of bij onderbreking van de studiedag is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk. 
De studiedagen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.
Mocht de studiedag niet doorgaan, dan ontvangt u uiteraard het betaalde cursusgeld geheel terug.