studiedag de kracht van het beeld

beeldverbod - damnatio memoriae - iconoclasme - beeldenstorm 

zaterdag 22 april 2017 

inschrijven vóór 11 april 2017

 

Schilders, beeldhouwers, miniaturisten, fotografen, cartoonisten ... nee, eigenlijk iedereen kan twee- of driedimensionaal goden, mensen en dieren vormgeven. De een zal het wellicht wat beter en mooier doen dan de ander. Maar blijkbaar was en is de zeggingskracht van zo'n beeld of afbeelding binnen de drie grootste monotheïstische religies (jodendom, christendom & islam) zó groot, dat profeten, vorsten, religieuze leiders, groepen of individuën paal en perk stel(d)en aan dit 'beeld' door ge- en verboden of zelfs door vernietiging.
Waarom?
Wat was en is de dreiging dat van het 'beeld' uitgaat? De argumentatie verschilt per religieuze groepering of stroming en ook per tijd. Theologische, filosofische, politieke of sentimentele redenen werden en worden naar voren gebracht om iconoclasme, beeldverbod, beeldenstorm, damnatio memoriae te rechtvaardigen.
Wat waren de ware redenen voor een beeldverbod? Ging het om afbeeldingen van god, van het goddelijke, van profeten of in het algemeen van mens en dier? Wij nemen in deze cursus de ruim drieduizendjarige fascinerende geschiedenis van dit nog steeds actuele fenomeen beeldverbod onder de loep.

 • •

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 11.00u (precies) en is rond 16.30u afgelopen. De dag bestaat uit vier lezingen van ca. 60 minuten. In de ochtend en middag is er een korte pauze en de lunchpauze is van 13.30-14.30u.

Kosten studiedag  € 49,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

Inschrijving U schrijft zich in voor een of meer studiedagen door het bedrag vóór 11 april 2017 over te maken op mijn bankrekeningnummer en door u op te geven via e-mail of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor de studiedag vóór 11 april 2017, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten. 
Bij latere annulering  van uw inschrijving of bij onderbreking van de studiedag is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk. 
De studiedagen gaan alleen door bij voldoende belangstelling.
Mocht de studiedag niet doorgaan, dan ontvangt u uiteraard het betaalde cursusgeld geheel terug.