aanrader: roma aeterna, tijdschrift

 

Roma Aeterna is een tijdschrift voor iedereen die Rome-"ammiratore" (zoals ik) is.

Volgens hun website: "Roma Aeterna is het eerste tijdschrift in het Nederlands taalgebied met exclusieve aandacht voor de Eeuwige Stad. Het presenteert recente, weten-schappelijke inzichten op een toegankelijke manier en is rijk geïllustreerd. Roma Aeterna beperkt zich niet tot een specifiek tijdvak. Elk historisch of cultuurwetenschappelijk onderwerp is welkom.
Alle artikelen zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan concrete plaatsen in Rome, die samengevat zijn op een overzichtskaart van de stad.  Dit maakt Roma Aeterna bijzonder geschikt voor het onderwijs, voor op Romereis en voor iedereen die meer wil ontdekken over de Eeuwige Stad."

Het net uitgekomen nummer jaargang 4 aflevering 1 (voorjaar 2016) met als thema Dwalen door Rome ligt voor me. Behalve enkele korte, nogal persoonlijke Rome-verhalen (niet mijn voorkeur) zijn er zeer interessante artikelen opgenomen.

Een interview met Francesco Prosperetti – met een titel die alleen Italianen kunnen bedenken: Soprintendente speciale per il Colosseo, il Museo Nazionale Romano e l'Area Archeologica di Roma – maakt de plannen duidelijk voor het Forum Romanum (men spreekt van "wedergeboorte").

Verder aandacht voor de zoektocht naar de wortels van de Nederlandse archeologie in Rome (Santa Prisca project, welke NL student archeologie van mijn generatie kent het niet?). De opgraving als studieobject. Erg leuk!

Verder een artikel over de schilder Caravaggio en een thema-Rome-wandeling in het kielzog van Maarten Luther en Christina van Zweden, "Romes beroemdste bekeerling".

Ook kort over de nasleep van de vernielingen van de "vandali barbari" van Feyenoord bij de Barcaccia-fontein en de daarop volgende actie Wij zijn Romeinen, "een spin-off van het blad Roma Aeterna". Wat werd er met het binnengekomen geldbedrag gedaan?  

Ook aandacht voor twee kunstenaars die hun liefde voor Rome uiten op eigen manier: vier pagina grote werken van Menno Balm (Straat in Rome I, II, III & IV, 2016, zwart krijt op papier) en de mooie NL vertaling van een gedicht van de Fransman Joachim du Bellay. Hij verbleef van 1553-1557 in Rome en schreef in dit gedicht dat – hoe gefascineerd hij ook was door de vergane glorie van Rome – vond dat Marguerite (prinses en bescherm-vrouwe van 'vernieuwende' dichters van die tijd) wél "háár pracht in ere houdt". Jammer dat de vertaler (Diederik Burgersdijk) niet iets meer historische achtergrond verschaft bij dit gedicht.

Het in mijn ogen beste artikel van dit nummer gaat over humanist Justus Lipsius en zijn Liber de amphitheatro (1584) over het colosseum. Zelf schreef hij dat dit werk in zeer korte tijd tot stand kwam. Een soort tussendoortje, dus. Ongelooflijk. Lees het en je krijgt nog grotere bewondering voor de schrijvers & wetenschappers van toen!

Roma Aeterna is een heerlijk tijdschrift om thuis weg te dromen naar & in het eeuwige Rome.

Het is gratis online te lezen. Ga naar www.Romaaeterna.nl

Als donateur krijgt u het tijdschrift op papier thuis gestuurd.

Overigens ligt het ook te koop in het RMO te Leiden!