lezingen in oosterbeek

 

najaar 2018 

locatie: Vredebergkerk
Van Toulon van der Koogweg 4, 6862 EB Oosterbeek

dinsdagmorgen 10.15-12.15 uur

klik hier om de Oosterbeek-folder najaar 2018 te zien of te downloaden

 

de lezingen worden gegeven en georganiseerd door
archeologe Annet van Wiechen (AvW) conens & van Wiechen
kunsthistorica Marian van Caspel  (MvC) Kunst in Verbinding 

 

25 sept • Iran in Assen - AvW
Tot 18 nov 2018 is in het Drents Museum,een grote Iran-tentoonstelling te zien. Prachtige objecten uit het Nationaal Museum van Iran (Teheran) weerspiegelen de kleurrijke geschiedenis van Perzië/Iran. Deze lezing is een prima voorbereiding voor een bezoek aan Iran in Assen!
Meer informatie klik hier.

 

2 okt  • Odilon Redon - MvC
De tentoonstelling over Odilon Redon  (1840-1916) die tot en met 9 september in het Kröller-Müller Museum plaats vindt, geeft ongetwijfeld deze bijzondere kunste-naar in ons land eindelijk de bekendheid die hij verdient. 
Meer informatie klik hier.

 

9 okt • Bezielde bomen - MvC
In bomenmythen van vrijwel alle volkeren is sprake van de identificatie van de boom met de mens. Moderne en hedendaagse kunstenaars blijken voeling te hebben met het ‘bezielde’ van bomen. 
Meer informatie klik hier.

 

23 okt • Romeins glas - AvW
Glas werd door alle Romeinen zeer gewaar-deerd. In midden 1e eeuw vC werd een belangrijke technische innovatie doorgevoerd en snel verspreid die in essentie tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt: het glasblazen. Overigens, ook onze glasbakken hebben een Romeinse voorganger!
Meer informatie klik hier.

 

6 nov • Fry’s Mythos - MvC
In Mythos her-vertelt Stepan Fry een aantal bekende Griekse mythen op smakelijke wijze. In haar lezing brengt MvC de Griekse scheppingsverhalen, waar Fry uitgebreid op in gaat, in beeld aan de hand van kunstwerken uit alle tijden. 
Meer informatie klik hier.

 

13 nov • Ruïnes, ruïnes ...... AvW
Een ruïne is een verwoest of door ouderdom vervallen gebouw. Een herinnering aan het verleden of in praktische zin een steengroeve. Kunstenaars verbeelden en schrijvers dichten al eeuwen over ruïnes. Een ruïne geeft inzicht in het verleden (archeologie), maar er zijn ook mensen die ruïnes zo mooi of romantisch vinden dat ze ruïnes bouwen in hun tuin!
Meer informatie klik hier.

 

4 dec • Hagia Sophia - AvW
De Byzantijnse keizer Justinianus wilde in de 6e eeuw de mooiste kerk ter wereld bouwen in Constantinopel (Istanbul). Het is hem gelukt! De Hagia Sophia is nog steeds een indrukwekkend monument;  AvW vertelt graag haar geschiedenis.
Meer informatie klik hier.

 

11 dec • Mozaïeken in Ravenna - MvC
Na de verovering door keizer Justinianus in de 6e eeuw werd de stad tot halverwege de 8e eeuw de Byzantijnse zetel in Italië. De vroeg-christelijke en Byzantijnse mozaïeken in de diverse monumenten staan aan het begin van de ontwikkeling van de christelijke beeldtaal.
Meer informatie klik hier.

 betalingsvoorwaarden & inschrijven

klik hier om de Oosterbeek-folder najaar 2018 te zien of te downloaden