lezing: van bagdad naar aken

 

lezing door drs Annet van Wiechen
donderdagmiddag 4 apr 2019
14.00-16.00u
locatie: Lochem, Hooiplukker

 

Op 20 juli 802 stapte Abul Abaz Aken binnen. Abul Abaz zal veel bekijks hebben gehad, want hij was een opmerkelijk en gewichtig bezoeker. Hij was een olifant, een geschenkje van de kalief in Bagdad voor Karel de Grote.

Uit bronnen weten we dat in opdracht van Karel de Grote twee Frankische edelen - Lautfried & Sigismund - in gezelschap van de joodse handelaar Izaak uit Aken vertrokken (797). De jood was van groot belang voor deze onderneming, want hij kende zijn talen. Zij zijn ruim vier jaar onderweg geweest. De twee Frankische edelen stierven onderweg en alleen Izaak kwam in 802 in Aken terug in gezelschap van olifant Abul Abaz.

Vanuit Bagdad waren ze waarschijnlijk via Jeruzalem langs de kusten van N-Afrika getrokken. Daar maakten ze ergens - we weten niet exact waar - per boot de oversteek naar Italië (Genua?) en overwinterden 801/802 aande voet van de Alpen bij Vercelli (iets ten N van Turijn) om in de lente de Alpen over te steken. Ongetwijfeld bevond zich in het gezelschap ook een kornak of mahout (olifanten-verzorger, begeleider en berijder). De reis was mogelijk, omdat er betrekkelijke vrede en voorspoed heersten zowel in het rijk van Karel de Grote als dat van de kalief Harun al-Rashid.

Abul Abaz stierf in 810.  

 betalingsvoorwaarden en strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de 2019 Lochem-folder te zien of te downloaden