lezing: Romeins glas

 

lezing door drs Annet van Wiechen

donderdagMIDDAG 28 september 2017
14.00-16.00u
locatie: Lochem, Hooiplukker

 

Glas werd door de Romeinen van hoog tot laag gewaardeerd. De rijken pronkten met hun schitterende vazen die op cameeën leken en zeer arbeidsintensief, dus erg duur waren en de minder draagkrachtige Romeinen kochten eenvoudige glazen drinkbekers voor een habbekrats. Zelfs de rijke parvenu Trimalchio – het geesteskind van Petronius in diens Satyricon – moest toegeven dat serviesgoed van glas in tegenstelling tot dat van brons, zilver of goud geen bijsmaak gaf aan het eten.

In het midden van de eerste eeuw vC werd een belangrijke technische innovatie (glasblazen) doorgevoerd. Dankzij de pax augusta verspreidde deze nieuwe techniek zich snel over het hele Romeinse gebied. Het werd een groot succes en glazen gebruiksgoed werd een massaproduct. Dezelfde techniek wordt in essentie tot op de dag van vandaag gebruikt. Overigens, ook onze glasbakken hadden een Romeinse voorganger!

Kortom, een lezing over vormen uit vuur & zand, over kernglas, mozaïekglas, huis-tuin-en-keuken glas, vensterglas, goudglas en veel meer.

  

 betalingsvoorwaarden en strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Lochem-folder te zien of te downloaden