lezing: krulranken

zaterdag 21 april 2018

inschrijven z.s.m.

 

Op een zwarte achtergrond groeien acanthus-bladeren in een mooie cirkel. Middenin is een klein, naakt kereltje afgebeeld met een net en in een volgende acanthus-krul heeft zijn kompaan een kort zwaard en een schild in zijn handen. Ooit behoorden deze twee mozaïekfragmenten met karikaturale gladiatortjes tot een groter geheel, waarschijnlijk tot de rand van een kleurrijk kamerbreed vloermozaïek (4e-5e eeuw).
Deze krulranken – meestal samengesteld uit ranken van druif of van acanthus – waren in de Romeinse wereld razend populair en je kwam ze overal tegen: in huizen en villa's, op openbare monumenten en tempels, in vroeg-christelijke en Byzantijnse kerken en synagoges. Eerbiedwaardige goden, jagende amor-figuurtjes, maskers, loerende leeuwen of zwoegende ezels, bloemen of druiventrossen bevolkten de krulranken op mozaïekvloeren, stenen reliëfs, schilderingen of losse objecten. Deze al dan niet 'bewoonde' krulranken gingen zeker niet met het Romeinse rijk ten onder, want ik vond ze ook op middeleeuwse kerkportalen, in Byzantijnse paleizen, op Angelsaksische kruizen, in pauselijke vertrekken en islamitische residenties & moskeeën, waar ze uiteindelijk mede vormgaven aan de arabesken.

Waar kwamen die krulranken vandaan en waarom die ongekende populariteit?    

Kortom, opnieuw een tocht door tweeduizend jaar cultuurgeschiedenis
op zoek naar de b(l)oeiende bewoonde druif/acanthus-krulranken!  

  

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De lezing begint om 13.30u (precies) en is rond 15.30u afgelopen.
Er is rond 14.30u een korte pauze (ca. 10 minuten).

Kosten  € 25,00 p.p. per lezing
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).
Voor drie lezingen (3 feb + 10 mrt + 21 apr) € 65,00 p.p. (bij betaling vóór 26 jan).

Inschrijving U schrijft zich in voor deze lezing door vóór
21 apr 2018 €25,00 p.p. (of €65,00 vóór 26 jan) over te maken op mijn bankrekeningnummer en door u op te geven via deze link of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor deze lezing vóór 21 apr 2018, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten.
Bij latere annulering van uw inschrijving of bij onderbreking van de lezing is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk. 
De lezing gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Mocht de lezing niet doorgaan, dan ontvangt u uiteraard het betaalde bedrag geheel terug.