lezing: dronken hephaistos

zaterdag 3 februari 2018

inschrijven z.s.m.

 

Op een Griekse roodfigurige kolonettenkrater (rond 440 vC) zit de goddelijke, manke smid Hephaistos op een ezel of muildier. Waarom zit hij daar? We zouden het nooit geweten hebben, als niet bij toeval ruim zeshonderd jaar later een ijverige reisboekschrijver kort een vergeten mythe aanhaalde. Een prachtig verhaal over goden die net als mensen rancuneus, speels, slim, arrogant en dronken kunnen zijn en die op zoek zijn naar het machtsevenwicht in hun gemeenschap.

Na een korte, algemene inleiding over de ingenieuze techniek van het Griekse aardewerk ga ik in deze lezing in op deze kolonettenkrater. Waarom was Hephaistos dronken? Waar reed hij op die ezel naartoe? En wie vergezelden hem en waarom?  Wat betekende deze afbeelding voor de Griek van toen?

Kortom, een spannende zoektocht naar het verhaal achter het 'plaatje', dat ons veel vertelt over de vijfde-eeuwse (vC) wereld van Athene en van de goden, want in wezen is hier het begin afgebeeld van de triomf van Hephaistos én Dionysos, al is die god op deze vaas in het RMO niet eens afgebeeld! 

  

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De lezing begint om 13.30u (precies) en is rond 15.30u afgelopen.
Er is rond 14.30u een korte pauze (ca. 10 minuten).

Kosten  € 25,00 p.p. per lezing
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).
Voor drie lezingen (3 feb + 10 mrt + 21 apr) € 65,00 p.p. (bij betaling vóór 26 jan).

Inschrijving U schrijft zich in voor deze lezing door vóór
26 jan 2018 €25,00 p.p. (of €65,00) over te maken op mijn bankrekeningnummer en door u op te geven via deze link of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor deze lezing vóór 26 jan 2018, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten.
Bij latere annulering van uw inschrijving of bij onderbreking van de lezing is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk. 
De lezing gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Mocht de lezing niet doorgaan, dan ontvangt u uiteraard het betaalde bedrag geheel terug.