lezing: romeins glas

zaterdag 15 juli 2017

inschrijven liefst z.s.m., maar zeker vóór 5 juli 2017

 

Romeins glas

In de tentoonstelling Casa Romana (Leiden, RMO tot en met 17 september), waar het leven van de bewoners van een Romeins huis van zonsopgang tot -ondergang prachtig wordt verbeeld, is Romeins glas overal aanwezig. Van make-up flesjes tot dobbelstenen, van praktische voorraadflessen tot exquise schaaltjes. In het midden van de eerste eeuw vC werd een belangrijke technische innovatie (glasblazen) doorgevoerd. Dankzij de pax augusta kon deze nieuwe techniek zich snel verspreiden over het hele Romeinse gebied. Het werd een groot succes en glazen gebruiksgoed werd een massaproduct. Dezelfde techniek wordt in essentie tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Overigens, ook onze glasbakken hadden een Romeinse voorganger!

Glas werd door de Romeinen van hoog tot laag gewaardeerd. De rijken pronkten met hun schitterende vazen die op cameeën leken en zeer arbeidsintensief, dus erg duur waren en de minder draagkrachtige Romeinen kochten eenvoudige glazen drinkbekers voor een habbekrats. Zelfs de rijke parvenu Trimalchio – het geesteskind van Petronius in diens Satyricon – moest toegeven dat serviesgoed van glas in tegenstelling tot dat van brons, zilver of goud geen bijsmaak gaf aan het eten.

De tentoonstelling Casa Romana is voor mij een prachtige gelegenheid om het fascinerende Romeinse glas, zijn technieken, afbeeldingen en grote verscheidenheid aan glasvormen en -decoraties aan u voor te stellen.

Kortom, een lezing over vormen uit vuur & zand, over kernglas, mozaïekglas, huis-tuin-en-keuken glas, vensterglas, goudglas en veel meer.

Zaterdag 15 juli bied ik u de mogelijkheid het bezichtigen van de mooie tentoonstelling Casa Romana (op eigen gelegenheid) te combineren met mijn lezing over Romeins glas (12.30-14.30 uur).

  

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De lezing begint om 12.30u (precies) en is rond 14.30u afgelopen.
Er is rond 13.30u een korte pauze (ca. 10 minuten).

Kosten  € 25,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang (gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).
Er is géén toeslag voor de Casa Romana tentoonstelling.

Inschrijving U schrijft zich in voor deze lezing door vóór
5 juli 2017 €25,00 p.p. over te maken op mijn bankrekeningnummer en door u op te geven via e-mail of per telefoon (0573-256272 antwoordapparaat). Ik stuur u dan direct de bankgegevens.

Annuleert u uw reservering voor deze lezing vóór 5 juli 2017, dan ontvangt u het betaalde bedrag terug minus € 3,- administratiekosten.
Bij latere annulering van uw inschrijving of bij onderbreking van de lezing is restitutie van het inschrijvingsgeld niet mogelijk. 
De lezing gaat alleen door bij voldoende belangstelling. Mocht de lezing niet doorgaan, dan ontvangt u uiteraard het betaalde cursusgeld geheel terug.