agenda 2018-2019

 

 

vanaf 18 okt - LEIDEN HOVO • cursus 7 donderdagmiddagen 18 okt-6 dec

23 okt - OOSTERBEEK • Romeins glas

30 okt - ZUTPHEN  • Dodendansen
Begin november worden de doden herdacht. Voor mij een mooie gelegenheid om u de laat-middeleeuwse Dodendansen te laten zien. De oudste, nog bestaande Dodendans is die van La Chaise-Dieu (rond 1480). Een lezing over het einde, maar vol middeleeuwse humor & vaart: in de dood zijn we allemaal ge-lijk!

13 nov - OOSTERBEEK • Ruïnes, ruïnes ......

20 nov - ZUTPHEN • Delfi, Didyma & Delos
Deze drie Apollo-heiligdommen waren de belangrijkste van de Griekse wereld. In Didyma zocht Zeus zijn geliefde Leto op. Leto beviel op het eiland Delos van haar tweeling Apollo & Artemis en in Delfi versloeg Apollo de slang-draak Python. Wat gebeurde er in deze heiligdommen?

24 nov - LEIDEN, RMO - de ander & egypte
Van 12 okt t/m 31 mrt 2019 is in het RMO de ten-toonstelling Goden van Egypte te zien. Een leuke aanleiding om eens te zien hoe de 'ander' door het oude Egypte werd geïnspireerd.

4 dec - OOSTERBEEK • Hagia Sophia

11 dec ZUTPHEN • Kalila & Dimna 
Een van mijn meest favoriete verhalen is dat van de jakhalsjes Kalila & Dimna. In de achtste eeuw vertaalde de Perzische schrijver Ibn al-Muqaffa een oude, oorspronkelijk in het Sanskrit geschreven verzameling van fabels in het Arabisch. Perzische en Arabische manuscripten werden prachtig verlucht. Ik laat graag deze illustraties zien, terwijl ik de dieren laten spreken!

13 dec - LOCHEM  • Zwarte farao’s van Nubië 
Van 16 dec tot 5 mei 2019 is in Assen de tentoonstelling te zien Nubië, land van de zwarte farao’s (ca. 2400vC-350nC).  Egyptoloog Huub Pragt zal u in deze lezing kennis laten maken met de dit land langs de Nijl ten zuiden van Egypte. De lange en rijke geschiedenis van Nubië is verweven met die van het faraonische Egypte.   

 

2019

 

17 jan - ZUTPHEN • Glans & geluk
Tot 3 mrt 2019 is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Glans & Geluk, kunst uit de wereld van de islam te zien. Vooral veel geglazuurd aardewerk uit eigen bezit van het museum is tentoongesteld, voor mij een reden om u kennis te laten maken met de fascinerende wereld van dat aardewerk uit de landen van de islam.

22 jan - OOSTERBEEK • Glans & geluk

24 jan - LOCHEM • Armando
Armando, die afgelopen zomer overleed, werkte decennialang aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. In aansluiting op de overzichtsten-toonstelling in Museum Voorlinden in Wassenaar (3 nov tot 10 mrt) laat Marian van Caspel zijn beeldend werk zien.  Zijn centrale thema, ‘de tragiek van de mens’, bleef zestig jaar hetzelfde en wortelt in zijn jeugdervaringen in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

5 feb - ZUTPHEN • Goden van Egypte
Tot 31 mrt is in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) de grote tentoonstelling Goden van Egypte (ruim 500 voorwerpen) te zien met topstukken uit belangrijke musea. Egyptoloog Huub Pragt neemt u in deze lezing mee naar de fascinerende wereld van het oud-Egyptische godenrijk!

9 feb - LEIDEN studiedag • Byzantijnse wereld tot ca. 1200 Stichting van Constantinopel (Istanbul), uitbreiding Byzantijnse rijk ten tijde van Justinianus (r.527-565) en Theodora, militaire veroveringen, bouw van de Hagia Sophia, mozaïeken in Ravenna & Dafni, rotskerkjes in Cappadocië, Syrisch-Byzantijnse steden, iconografie & iconoclasme.

12 feb - OOSTERBEEK • Eenhoorn & zijn tapijten

vanaf 13 feb - UTRECHT HOVO • cursus DE VIERDE EEUW - De eeuw van de grote veranderingen, zes woensdagmiddagen 13 feb t/m 27 mrt 2019 

vanaf 14 feb - ZUTPHEN • cursus DE VIERDE EEUW

26 feb - ZUTPHEN • Masada, feiten & fictie
Masada (Israël) is een ca. 400 m hoog rots-massief bij de Dode Zee en werd wereldbe-roemd door de archeologische opgravingen in de jaren 60 van de vorige eeuw.  Men vond Herodes’ paleis en versterkingen terug en de stille getuigen van de joodse opstand (68-73). 

28 feb - LOCHEM • Gandhi
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Mahatma Gandhi geboren werd. Hij was niet alleen een inspiratie voor mensen als Martin Luther King en Nelson Mandela. Zijn leven en ideeën kunnen onze blik nog steeds verruimen met soms onverwacht andere invalshoeken. Filosoof Robert Keurntjes vertelt over Gandhi en wat wij nu nog van hem kunnen leren.

vanaf 4 mrt 2019 - ROTTERDAM HOVO • cursus MYTHEN VOLGENS OVIDIUS

9 mrt - Leiden studiedag • Islamitische wereld tot ca. 750 Eerste erfelijke dynastie van de islamitische wereld: de Omayyaden. Periode van arabisering, islamise­ring en zoektocht naar eigen symbolen & beeldtaal. Grote moskee in Damascus & Rotskoepel in Jeruzalem en aandacht voor de unieke zgn. woestijnkasteeltjes in Syrië, Jordanië, Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden.

19 mrt - ZUTPHEN • Amor & Psyche
De romance tussen Amor & Psyche werd opgetekend door Apuleius in de 2e eeuw en was millennialang een inspiratiebron voor velen. Ik vertel het verhaal & laat u afbeeldingen zien van de afgelopen 2000 jaar! Is het een onderhoudend sprookje over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel die na de dood wordt verenigd met & in het goddelijke?

2 apr - OOSTERBEEK • Amor & Psyche

4 apr - LOCHEM • Van Bagdad naar AkenOp 20 juli 802 stapte Abul Abaz Aken binnen. Abul Abaz zal veel bekijks hebben gehad, want hij was een opmerkelijk en gewichtig bezoeker. Hij was een olifant, een geschenkje van de kalief in Bagdad voor Karel de Grote. 

9 apr - ZUTPHEN • Eenhoorn & zijn tapijten
In twee tapijt-reeksen (rond 1500) speelt de eenhoorn de hoofdrol: La Dame à la licorne in Musée de Cluny in Parijs en de Unicorn Tapestries in het Metropolitan Museum of Art in New York.  Aandacht voor het 'ont-staan' en de symboliek van de eenhoorn.

13 apr - LEIDEN studiedag • Islamitische wereld tot ca. 1200 Abbasiden stichtten Bagdad en bouwden paleizen in Raqqa en Samarra, stuurden een olifant naar Karel de Grote, stichtten het Huis der Wijsheid. Ook aandacht voor de stormachtige ontwikkeling van geglazuurd aardewerk, Ibn Tulun in Cairo, Aglabiden in Kairouan (Tunesië) & de Fatimiden van Cairo.

30 apr - ZUTPHEN • Topkapι-paleis
Op onderzoek in het sultanspaleis te Istanbul! Ik ga in op de betekenis en het gebruik van de verschillende ruimten in het grote complex. Ooggetuigenverslagen - we laten ons niet leiden door haremfantasieën - en Ottomaanse miniaturen geven een beeld van de paleis-bewoners en –bewoonsters, hun activiteiten en het strenge protocol. 

7 mei • OOSTERBEEK - Xanten

3 aug - LEIDEN studiedag • Tijd van de kruistochten ca. 1094 - ca. 1170 Situatie rond 1094 in oostelijk Middellands Zeegebied & Europa, reden van zgn. kruistochten, ontstaan van Frankisch gebied, het zgn. Outremer, Melisende (†1161) koningin en regentes van Jeruzalem, burchten & ridderorden, zgn. kruisvaarderskunst, wederzijdse beïnvloeding, (on)begrip, be- & verwondering.

5 okt - LEIDEN studiedag • Ayyubiden & Mamlukken & Franken 1170 - 1500 Nieuw militair elan onder Nur ad-Din en Salah ad-Din ofwel Saladin (r.1169-1193), die zijn machtsgebied sterk uitbreidde, de macht in Egypte naar zich toetrok en Jeruzalem veroverde (1187). Onder zijn opvolgers, de Ayyubiden, bloeiperiode in Syrisch gebied & Egypte. Opnieuw zgn. kruistochten. Ayyubiden werden via sultanin Shajarat ad-Dur opgevolgd door de Mamlukken, die de Mongolen versloegen (1260) en de laatste Frankische stad innamen (1291). Grote bloei van Cairo, schitterend geëmailleerd glas, geglazuurd aardewerk & metalen objecten.

9 nov - LEIDEN studiedag • laatste eeuwen van Byzantium ca. 1200 - 1453 Interne opvolgingsproblemen, zgn. vierde kruistocht (1204) onder leiding van Venetië, Latijnse keizerschap in Constantinopel, herovering van de stad (1261) door Byzantijnse keizer (Palaeologen), laatste bescheiden bloei, Christus-in-Chora kerk in Constantinopel, kerken in Mistras en op Kreta. Ooggetuigenverslagen van laatste jaren van Byzantium, de relatie met Europa en de daadwerkelijk verovering van de stad door sultan Mehmed II.

14 dec - LEIDEN studiedag • Al-Andalus & Maghreb ca. 700-1492 West-Omayyaden van Córdoba. Aandacht voor grootse moskee, de koninklijke stad Medina Azahara, geglazuurd aardewerk & ivoren doosjes. Uiteenvallen kalifaat in begin 11e eeuw. Reconquista, Almoraviden & Almohaden, Nasriden van Granada & Meriniden van de Maghreb. Typisch voor Spanje zijn de mengculturen tussen N en Z: mozarabisch en mudéjar.