agenda 2017-2018

 

 

vóór 5 sept ZUTPHEN inschrijven van deze cursus
5 & 12 & 26 oktober, 2 & 16 & 23 & 30 november
(dus NIET 19 oktober & 9 november)
cursus HADRIANUS, portret van een reizend keizer ..............

 

19 sept ZUTPHEN • Caleidoscoop islam
Het verleden van de mediterrane islamitische wereld is als een caleidoscoop. Elementen zoals moskee en minaret komen steeds terug, maar zijn door de eeuwen heen op een andere manieren vormgegeven. Ik wil in deze lezing de veelvormigheid van de islamitische wereld (architectuur, decoraties) laten zien vanaf eind 7e eeuw tot en met de 19e eeuw.
Meer informatie klik hier.

 

28 sept LOCHEM • Romeins glas
Glas werd door de Romeinen van hoog tot laag gewaardeerd. De rijken pronkten met hun schitterende vazen die op cameeën leken en zeer arbeidsintensief, dus erg duur waren en de minder draagkrachtige Romeinen kochten eenvoudige glazen drinkbekers voor een habbekrats.
Meer informatie klik hier.

 

5 okt ZUTPHEN • Hadrianus, portret van een reizend keizer
cursus van zeven colleges, inschrijven vóór 5 september
Meer informatie klik hier.

 

10 okt ZUTPHEN • Etrusken
We dwalen door midden-Italië op zoek naar de Etrusken. en bespreken hun beschilderde graven, de prachtige mensdeksels van hun sarcofagen, hun inscripties en veel meer. 
Meer informatie klik hier.

 

19 okt LOCHEM - Centre Pompidou
Renzo Piano is een architect uit Genua die uitgroeide tot een van de voormannen van de High-Tech architectuur van de jaren 70 en 80. Hij vestigde zijn naam met het samen met Richard Rogers ontworpen Centre Pompidou in Parijs, dat wellicht het meest omstreden bouw-project in het Parijs van de twintigste eeuw is. 
Lezing door Renout Robbertz.
Meer informatie klik hier.

 

21 okt LEIDEN • studiedag: Troje
Fictie & feiten
Alle informatie vindt u hier.

 

31 okt ZUTPHEN • Chartres’ kathedraal
Voor de iconografie van de afbeeldingen in een middeleeuwse kathedraal waren de bijbel en vrome legenden de belangrijkste inspiratiebronnen. Ik vertel u de verhalen van de kathedraal door de ogen van de middeleeuwer!
Meer informatie klik hier.

 

9 nov LOCHEM • Syrië, kruispunt der culturen I (t/m zesde eeuw)
Syrië is de laatste jaren (helaas) constant in het nieuws. In twee lezingen die ook onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden, wil ik de fascinerende (cultuur)geschiedenis van dat land aan u voorstellen. Eens leefden hier de 'uitvinders' van het alfabet, koningen van kleine stadstaten en de heilige zuilzitters. 
Meer informatie klik hier.

 

21 nov ZUTPHEN • Alhambra-paleizen
In 1899 beschreef Jozef Israëls zijn teleurstelling over het Alhambra in Granada: "de fonteinen springen niet". Ruim honderd jaar onderzoek en restauratiewerkzaamheden hebben de 14e-eeuwse paleizen van de Nasriden vorsten van Al-Andalus uit hun slaap gewekt.
Meer informatie klik hier.

 

7 dec LOCHEM • Syrië, kruispunt van culturen II (vanaf 635)
Syrië is de laatste jaren (helaas) constant in het nieuws. In twee lezingen die ook onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden, wil ik de fascinerende (cultuur)geschiedenis van dat land aan u voorstellen. Rond 635 werd Syrië veroverd door het moslimleger van de eerste kaliefen en vanaf 661 werd Damascus de hoofdstad van de eerste erfelijke dynastie van de Omayyaden (tot 750).
Meer informatie klik hier. 

 

12 dec ZUTPHEN • Charlotte Salomon
Aansluitend op een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum in Amsterdam gaat Marian van Caspel in op het levenswerk van de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943).  Leben? Oder Theater? is een indrukwekkend beeldverslag van haar korte leven.
Meer informatie klik hier.

 

16 dec LEIDEN •  studiedag: Tempelberg in Jeruzalem
Fictie & feiten
Alle informatie vindt u hier.

 

16 jan 2018 ZUTPHEN • Egyptomanie
Eeuwenlang werkte het oude Egypte op de fantasie van niet-Egyptenaren. Romeinen sleepten met obelisken en middeleeuwse monniken stonden oog in oog met sfinxen in hun kloostergang. Vooral in de 19e eeuw werd het faraonische Egypte een ware hausse.
Meer informatie klik hier.

 

vanaf 5 feb ROTTERDAM • cursus Hadrianus, portret van een reizend keizer
klik hier voor meer informatie

 

6 feb ZUTPHEN • Hagia Sophia
De Byzantijnse keizer Justinianus wilde in de 6e eeuw de mooiste kerk ter wereld bouwen in Constantinopel (Istanbul). Het is hem gelukt! De Hagia Sophia is nog steeds een indrukwekkend monument; ik vertel graag haar geschiedenis.
Meer informatie klik hier.

 

vanaf 7 feb AMERSFOORT • cursus Hadrianus, portret van een reizend keizer
klik hier voor meer informatie

 

27 feb ZUTPHEN • Melisende van Jeruzalem
Melisende was koningin van Jeruzalem (1131-1150). Ondanks alle intriges aan haar hof, het moeilijke huwelijk met Fulco en een onge-duldige zoon was haar regeringsperiode het culturele hoogtepunt van het koninkrijk Jeru-zalem. Een vrouw “die over de grenzen van haar geslacht triomfeert”, schreef een tijdgenoot.
Meer informatie klik hier.

 

20 mrt ZUTPHEN • Stadhuis van Amsterdam
Als er één monument in Nederland is dat de zeventiende eeuw doet herleven, dan is dat wel het stadhuis van Amsterdam gebouwd door Jacob van Campen.  Architectuur & inrichting geven een prachtig beeld van denken & symboliek toen.
Meer informatie klik hier.

 

10 apr ZUTPHEN • Oorsprong van Rome
Van 23 mrt tot 27 aug 2017 is de tentoonstelling Oorsprong van Rome,  Mythe en Werkelijkheid te zien in het  Amsterdamse Allard Pierson Museum. Reden genoeg om eens uitgebreid stil te staan bij de feiten & de fictie over het ontstaan van Rome en de eerste eeuwen van een stad die de ’wereld’ zou veroveren. 
Meer informatie klik hier.