agenda 2018-2019

 

7 juli - LEIDEN, RMO - mens & ruïne
Een ruïne is een verwoest of door ouderdom vervallen gebouw. Een ruïne herinnert aan het verleden in positieve of negatieve zin, maar kan ook in praktische zin gebruikt worden bijvoorbeeld als steengroeve. Kunstenaars verbeelden en schrijvers dichten al eeuwen over ruïnes. Hoe dan ook, ruïnes stemmen altijd tot nadenken en mijmeren!

11 aug - LEIDEN, RMO - moord & dood(slag)
In 1826-1827 werden ruim 35 Etruskische asurnen voor het RMO verworven. Op deze rechthoekige stenen Volterraanse asurnen ­- momenteel zijn negen tentoongesteld ­- komen we bekenden tegen: Odysseus, Penelope e.v.a. In alle afgebeelde scènes ligt de (bijna) dood (of moord) op de loer. 

8 sept - ZUTPHEN • Iran in Assen
Van 17 juni tot 18 nov 2018 is in het Drents Museum,een grote Iran-tentoonstelling te zien. Deze lezing is een prima voorbereiding voor een bezoek aan Iran in Assen!

20 sept - LOCHEM  • Xanten
Aan de Rijn ligt het prachtige archeologische park van Xanten, het grootste openlucht-museum van Duitsland. Hier in Colonia Ulpia Traiana (CUT) woonden en werkten eens de Romeinen, nu kun je er heerlijk Romeins eten en mooie musea bekijken. Ik vertel u in deze lezing de geschiedenis van CUT, de Romeinse legerkampementen & het middeleeuwse Xanten!  

vanaf 1 okt - RUURLO • drie maandagmiddagen 01, 08 & 15 oktober 2018 - GRIEKENLAND, land van goden, mythen & fascinerende ruïnes

9 okt - ZUTPHEN  • Ravenna 
Wie Ravenna zegt, denkt aan mozaïeken ..... De stad beleefde zijn grootste bloei onder keizer Honorius (r.395-423) die het hof van Rome naar Ravenna verplaatste. Belisarius veroverde Ravenna in opdracht van het Byzantijnse keizerspaar Justinianus & Theodora. Hun portretten behoren tot de bekendste mozaïeken van de stad. Uiteraard ook aandacht voor de andere monumenten rond Ravenna.

11 okt - LOCHEM  • de VII Slapers
De Zeven Slapers van Ephese zijn zowel in de christelijke als in de moslimwereld bekend (koran De Grot). In deze lezing vertel ik graag over mijn fascinatie voor deze heiligen, die o.a. werden vereeuwigd in middeleeuwse miniaturen en glasramen & op iconen.  

13 okt - LEIDEN, RMO - inheems & romeins
Stenen votiefreliëfs gewijd aan de godin Nehalennia werden in 1647 op het strand bij het Zeeuwse Domburg gevonden en vanaf 1970 uit de Oosterschelde gevist. In dezelfde periode dat Nehalennia in Zeeuwse contreien werd vereerd (2e-3e eeuw), was aan de andere kant van het Romeinse Rijk – in N-Afrika – Saturnus populair.

vanaf 18 okt - LEIDEN HOVO • cursus 7 donderdagmiddagen 18 okt-6 dec

30 okt - ZUTPHEN  • Dodendansen
Begin november worden de doden herdacht. Voor mij een mooie gelegenheid om u de laat-middeleeuwse Dodendansen te laten zien. De oudste, nog bestaande Dodendans is die van La Chaise-Dieu (rond 1480). Een lezing over het einde, maar vol middeleeuwse humor & vaart: in de dood zijn we allemaal ge-lijk!

20 nov - ZUTPHEN • Delfi, Didyma & Delos
Deze drie Apollo-heiligdommen waren de belangrijkste van de Griekse wereld. In Didyma zocht Zeus zijn geliefde Leto op. Leto beviel op het eiland Delos van haar tweeling Apollo & Artemis en in Delfi versloeg Apollo de slang-draak Python. Wat gebeurde er in deze heiligdommen?

24 nov - LEIDEN, RMO - de ander & egypte
Van 12 okt t/m 31 mrt 2019 is in het RMO de ten-toonstelling Goden van Egypte te zien. Een leuke aanleiding om eens te zien hoe de 'ander' door het oude Egypte werd geïnspireerd.

11 dec ZUTPHEN • Kalila & Dimna 
Een van mijn meest favoriete verhalen is dat van de jakhalsjes Kalila & Dimna. In de achtste eeuw vertaalde de Perzische schrijver Ibn al-Muqaffa een oude, oorspronkelijk in het Sanskrit geschreven verzameling van fabels in het Arabisch. Perzische en Arabische manuscripten werden prachtig verlucht. Ik laat graag deze illustraties zien, terwijl ik de dieren laten spreken!

13 dec - LOCHEM  • Zwarte farao’s van Nubië 
Van 16 dec tot 5 mei 2019 is in Assen de tentoonstelling te zien Nubië, land van de zwarte farao’s (ca. 2400vC-350nC).  Egyptoloog Huub Pragt zal u in deze lezing kennis laten maken met de dit land langs de Nijl ten zuiden van Egypte. De lange en rijke geschiedenis van Nubië is verweven met die van het faraonische Egypte.   

vanaf 13 feb 2019 - UTRECHT HOVO • cursus DE VIERDE EEUW - De eeuw van de grote veranderingen, zes woensdagmiddagen 13 feb t/m 27 mrt 2019

vanaf 4 mrt 2019 - ROTTERDAM HOVO • cursus MYTHEN VOLGENS OVIDIUS